M-talo – mahdollisuuksia terveyteen ja toipumiseen

Vuonna 2021 Kyrkösjärven rantaan, kantasairaalan yhteyteen rakentuva M-talo tarjoaa modernia ja nykyaikaista hoitoa mahdollistavat tilat. M-talo on kerrosalaltaan 20 000 m2, ja siinä on viisi toiminnallista sekä kaksi teknistä kerrosta.

Alemmissa kerroksia on poliklinikkatoimintaa ja ylemmissä osastotoimintaa. Pääaulan yhteydessä oleviin tiloihin tulee myös kirjasto- ja ravintolatoimintaa, joihin ovat kaikki alueen asukkaat ja vierailijat tervetulleita. Järjestöille ja kokemusasiantuntijoille on suunniteltu tilat pääaulan yhteyteen. Alakertaan sijoitettu liikuntasali on myös suunniteltu siten, että ulkopuoliset voivat vuokrata sitä hoidollisen tarpeen ulkopuolella. M-talon suunnittelussa on huomioitu fyysisen ympäristön vaikutus toipumiseen. Tutkimuksissa on todettu mm. luonnolla, taiteella, yhden hengen potilashuoneilla, valolla, luonnollisilla materiaaleilla, akustiikalla olevan toipumista ja työhyvinvointia tukevia vaikutuksia.

M-talon suunnitteluun liittyen tehtiin energiaoptimointi, jonka avulla saatiin tietoa rakenteisiin ja talotekniikkaan liittyvistä optimaalisista energiaratkaisuista. Sen avulla päädyttiin tuottamaan osa lämpö- ja jäädytystarpeesta maalämpöä hyödyntäen. Lämmitysjärjestelmänä M-taloon tulee kattolämmityspaneelit, joiden avulla saadaan tilakohtainen lämmitys- ja jäähdytystarve katettua. Valaistus tullaan toteuttamaan energiaa säästävänä led-valaistuksena, jota ohjataan päivänvalo- ja läsnäolotunnistukseen liittyvän tekniikan avulla. Suurin osa altaiden vesipisteistä varustetaan automaattihanoilla.

M-taloon keskittävät toimintansa

  • Törnävän sairaala-alueella olevat psykiatrian ja kuntoutuksen toiminnat (osastoto- ja poliklinikkatoimintaa)
  • Seinäjoen kaupungin alueella olevat psykiatrian poliklinikat
  • Seinäjoen kaupungin päihdeklinikka
  • Ruutipuiston sairaalakoulu
  • Psykologien ja sosiaalityöntekijöiden työtiloja ja sairaalasielunhoitaja
  • Törnävän kirjasto
  • Kahvila-ravintola ja liikuntatiloja